Autoritatea pentru Concurență din Franța amendează Apple cu o sumă record de 1,1 miliarde de euro pentru comportament anticoncurențial

Potrivit Reuters, Autoritatea pentru Concurență din Franța  a amendat astăzi Apple cu 1,1 miliarde de euro (1,23 miliarde de dolari) pentru comportament anticoncurențial în rețeaua sa de distribuție și abuz de dependență economică față de redistribuitorii săi. Acesta este cea mai mare amendă data vreodată de respectiva autoritate, care a considerat deosebit de grave abaterile în cauză.

Aceeași autoritate a emis și amenzi de 76 milioane de euro, respectiv 63 milioane de euro pentru doi redistribuitori premium ai Apple, Tech Data și Ingram Micro, pentru rolul jucat de aceștia în practicile anticoncurențiale. Se pare că Apple și cei doi mari redistribuitori ai săi au convenit să nu concureze între ei și să împiedice alți distribuitori să concureze între ei, destabilizând astfel piața en-gros de produse Apple.

Se pare că acest caz a fost deschis acum câțiva ani ca urmare a unei dispute la vremea respectivă între Apple și unul dintre principalii săi reselleri pe piața franceză, eBizcuss. Acesta acuzase Apple de abuz de poziție și în 2012 și-a încetat activitatea în Franța, ca rezultat a ceea ce numise el concurență neloială.

Apple, printr-un purtător de cuvânt, a declarat că nu este de acord cu acestă decizie (care se referă la practici de peste un deceniu și nu ține cont de treizeci de ani de precedent legal pe care se bazează toate companiile din Franța) și că va face apel.

Apple a mai fost amendată cu 25 milioane de euro la începutul acestui an de către grupul anti-frauda pentru consumatorii francezi DGCCRF, acuzațiile fiind încetinirea intenționată a modelelor iPhone 6, iPhone SE și iPhone 7 prin software-ul propriu de gestionare a energiei menit să împiedice iPhone-uri mai vechi cu baterii degradate să se închidă în perioadele de consum maxim al bateriei.

*Photo by Mauro Sbicego on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *